busy

Sunday, January 20, 2008

bismillahirrahmanirrahim..
sejak MPI (minggu penghayatan islam) bermula,sedikit masa rehat yang ada.byk masa dluangkan diluar bilik.memng bila kita sibuk,masa ni la kita baru betul2 hargai masa yang ada.mula2 tu penat la jugak,balik program pun dah pukul 12 mlm,pastu mata mesti ngantuk,tp kena kuatkan diri jugak belek nota.hr nie lecture ngantuk sgt.penat tahan mata,supaya tak tutup,tp sedar2 terlepas apa yg lec ckp apa. dulu slalunya bila dah tdo lambat mesti bgn lambat punya,tp skrang Alhamdulillah leh adapt dah (dah bleh bgn awal cikit dr dulu).Semuanya tarbiyah dari ALLAH.nak perbetulkan apa yg clap.kdg2 memang tak biasa ,tapi bila pikir2 balik,kita kena hadapi benda yg kita tak suka supaya kita jadi lebih kuat.kalau tak,bila lagi kan .
Sempena MPI ,aku ada dengar satu ceramah yg amat best dr Dr Hafizah Mustakim,seorg medical doc ,tp aktif la dlm bab ceramah nih..tjuk nye :pasal cinte..
dia byk sedar kan pasal Cinta ALLAH lebih UTAMA dari segala-galanya.bebaskan jiwa kita dari cinta cintun yg ntah ape2.Nak dpt pasangan soleh,kitalah dulu yang kena jadi solehah ...pastu ,jika seseorg tu ingkar ALLAH masa dia bercinta,dia kena pikir balik ,"sape yang campakkan rasa sayang ,cinta pasangan dia dekat dia,kalau bukan ALLAH".so,knape dia ingkar perintah ALLAH?kita kena ingat haya ALLAH yang dapatkan satukan hati manusia nih...sebab tu la ,org yang kawin tapi x penah bercinta bleh bahagia..sebab ALLAH yg satukan hati mereka.ALLAH yg campakkan rasa kasih syang dan cinta dlm hati mereka.


Ya ALLAH,berikan aku hidayah ,jauhi dari sifat malas,kesihatan yang baik .AMEEN.
in my mind:knape la mulut ni sgt berat nak bercakap dgn orang..

0 comments: