Tuesday, March 03, 2009

peringatan dan kata -kata

Dunia lebih hina dari bangkai kambing
Dari Jabir ra, Rasulullah SAW bersabda, "Demi Allah sungguh dunia ini lebih hina dalam pandangan Allah daripada bangkai kambing dalam pandangan kalian." (HR.Muslim)

Dunia adalah penjara mukmin dan syurga bagi kaum kafir
Dari Abu Hurairah ra ia berkata, Rasulullah SAW bersabda, "Dunia adalah penjara bagi orang-orang mukmin dan syurga bagi orang-orang kafir." (HR.Muslim)

Dunia ibarat sayap nyamuk
Sahl bin Sa'ad As Sa'idy ra berkata, Rasulullah SAW bersabda, "Andai kata dunia ini bernilai di sisi Allah sebesar sayap nyamuk, niscaya tidak akan diberikannya kepada orang kafir meski seteguk air." (HR.Tirmidzi)

Dunia ini terlaknat kecuali zikrulllah
Dari Abu Hurairah ra, saya mendengar Rasulullah bersabda, "Ketahuilah bahawa dunia terkutuk, dan semua yang ada di dalamnya adalah terlaknat, kecuali zikrullah dan segala apa yang serupa dan sedarjat dengan itu, dan orang alim yang mengerti serta orang yang mempelajarinya." (HR. Tirmidzi)

Hiduplah di dunia laksana musafir
Ibnu Umar ra berkata, Rasulullah SAW memegang bahuku sembari berkata, "Jadilah engkau di dunia ini bagaikan orang asing atau orang yang dalam perjalanan." Ibnu Umar sendiri berkata, "Jika engkau berada di waktu petang, maka janganlah mengharapkan akan hidup sampai pagi. Dan jika engkau pada waktu pagi janganlah menantikan petang. Pergunakanlah masa sihat itu untuk bekal masa sakit, dan masa hidup untuk bekal kematian." (HR.Bukhari)

Zuhudlah terhadap dunia
Dari Abdul Abbas Sahl bin Sa'ad As Sa'idy ra. yang berkata, "Seorang laki-laki datang kepada Rasulullah dan berkata, "Ya Rasulullah, tunjukkanlah suatu amal yang jika aku lakukanmaka aku dicintai Allah dan manusia." Nabi SAW menjawab, "Zuhudlah terhadap dunia, niscaya Allah akan mencintaimu dan zuhudlah kepada sesuatu yang dimiliki orang lain, niscaya setiaporang akan mencintaimu." (HR. Ibnu Majah dan lainnya, hadis hasan)

Memandang orang yang berada di bawahnya
Dari Abu Hurairah ra ia berkata, Rasulullah SAW bersabda, "Lihatlah orang yang lebih menderita yang berada di bawahmu, dan janganlah melihat orang yang ada di atasmu, kerana demikian itu lebih tepat, supaya orang tidak meremehkan nikmat kurnia Allah kepadamu." (HR. Bukhari-Muslim)

Siapkan bekal kematian
Abu Ya'la Syaddad bin Aus ra berkata, Rasulullah SAW bersabda, "Orang yang cerdas adalah orang yang mengoreksi dirinya, dan mempersiapkan amal untuk bekal sesudah mati. Dan orangbodoh adalah orang yang selalu menurutkan hawa nafsunya dan berangan-angan kepada Allah. (HR. Tirmidzi)

"jangan biarkan kesedihan hari ini menyebabkan kita lupa kebahagiaan hari esok"^0^lalala...

1 comment:

Saif Shah =) said...

salam'alayk...

salam ziarah...
minta izin copy artikel ni ye..
semoga mendapat yg terbaik...

jazakillah...