Friday, November 25, 2011

Air Kelantan

Assalamualaikum.
Bismillah.
*hamba=saya

Dengan ini hamba berasa sangat dukacita dengan berita yang bukan-bukan pasal negeri hamba. Maklumlah, pemerintah negeri hamba sudah lama berkuasa,  pihak berkuasa pusat memandang negeri hamba ini semacam  saja. Ada sahaja yang tak kena. Femes juga negeri hamba ini. Boleh dikatakan hari-hari masuk akhbar berbanding dengan negeri lain, perlis khususnya (jangan murih ya orang perlis, negeri perlis ini rakyat dan pemerintahnya berjuruh belaka dan tak banyak  buat “kes”). Dari kes royalti minyak hingga ke isu bekalan air, hamba rasa negeri ini sebahagian dari selatan Thai pulak.  Hamba hanya mahu sentuh mengenai isu air sahaja.

Zaman hamba tinggal di pedalaman felda tahun 90-an, jarang sekali hendak merasai air paip keluar dari muncungnya. Ayahanda dan ibunda akan bangun jam 2-3 pagi menadah air, kerana hanya pada  waktu itulah air paip akan keluar dan boleh ditadah. Kalau tidak ada air langsung dalam tangki air, kami pergi mandi  di sungai  ataupun mandi di perigi buatan yang airnya bewarna seperti teh susu cair. Boleh dikatakan setiap rumah penduduk felda ada perigi.  Sudah lebih 10 tahun, tidak pasti pula, penduduk felda masih mengalami masalah air lagi ke tidak. Pada waktu itu juga, air paip dikampung hamba amatlah memuaskan, tak macam sekarang sampai perlu menggunakan air telaga. Mungkin tidak cukup tangki untuk menampung pertambahan populasi.

Air Kelantan berkarat? Sebenarnya ia agak subjektif, tidak semua tempat berkarat, kerana air di rumah hamba tidak berkarat. Tapi di tempat hamba mengaji, airnya memang berkarat. Mungkin  saluran paip sudah berkarat atau memang airnya berkarat. E.coli dalam air?

E.coli merupakan bacteria baik yang akan dijumpai dalam badan manusia.  Tetapi tak semuanya baik. Masih ingatkah anda, heboh di Jerman ada yang maut akibat E.coli, rupanya-rupanya E.coli itu ialah enterohemorrhagic E.coli, yang akan menyebabkan bloody diarrhea; kegagalan ginjal, platelet count rendah dan anemia.  Kementerian Kesihatan menetapkan E.coli hendaklah tidak melebihi, 0.4%.Laporan Pencapaian Pematuhan Kualiti Air Terawat Bagi Parameter QAP Seluruh Negara bagi tempoh Januari hingga Julai dan Januari hingga Ogos 2011.


"Negeri-negeri yang menunjukkan prestasi kurang memuaskan itu ialah Kelantan, Pahang, Wilayah Persekutuan Labuan, Perak dan Perlis. Berdasarkan lampiran yang diberikan, kandungan E-Coli yang terdapat di dalam air terawat yang dibekalkan oleh AKSB dinilai sebanyak 0.88%. Ia lebih rendah jika dibandingkan dengan negeri Pahang (1.12%),  Perak (0.90%), Perlis (1.21%) dan Wilayah Persekutuan Labuan (1.01%). Saya sedia maklum bahawa tahap yang dianggap tidak memuaskan ialah jika melebihi 0.4%, namun untuk dikatakan kandungan air terawatt di Kelantan sebagai yang tertinggi E-Coli ialah satu tuduhan rambang yang berniat jahat  -TGNA-

 Mengenai kandungan fluoride dalam air, selain menjadi tanggungjawab air Kelantan sdn bhd, bahkan ianya juga jadi dibawah seliaan kementerian.  Sila rujuk kepada Rancangan Malaysia ke 9 (2006-2010) bab 20, Meningkatkan Taraf Kesihatan menyebut;

20.12 Aktiviti kesihatan pergigian dilaksana bagi menggalak kesedaran tentang pentingnya amalan pergigian yang baik untuk menambah baik kualiti hidup. Bagi mencegah pereputan gigi, pemfluoridaan bekalan air terus dijalankan. Sehubungan ini, sembilan loji rawatan air dilengkapkan dengan saluran fluorida di negeri Kedah dan Perak menjadikan bilangan loji yang dipasang penyalur kepada 249 daripada sejumlah 440 loji. Program penjagaan kesihatan pergigian yang komprehensif untuk pelajar sekolah bertujuan mengenal pasti dan merawat masalah pergigian di peringkat awal terus dilaksana dalam tempoh Rancangan yang memanfaatkan lebih 90 peratus pelajar sekolah rendah.

 Silakan mereka yang berada di bilik berhawa dingin Kementerian Kesihatan untuk menjelaskan maksud pernyataan ini. Bukankah bisa difahami bahawa sebenarnya Kementerian Kesihatan mempunyai peruntukan kewangan untuk program pemfluoridaan bekalan air tetapi kenapa Kelantan dianak tirikan?di petik disini


Nota:
1. Patutlah gigi hamba tak cantik macam gigi orang negeri lain. =)
2. TPM kita datang Kelantan, dalam ceramahnya, macam biasalah; kalu demo undi kami, kami tolong demo, kalu dok, rongaklah gigi dan masa depan anak-anak demo semua. =)
3. Hamba akur banyak negeri ini banyak juga cacat celanya, tapi tak bermakna orang tegur kita terus melenting, yang salah tetap salah. Jangan dilupa, orang negeri hamba patriotiknya lebih sedikit. 
4. Ahlan ya 1433 Hijri. Ya Allah, hamba banyak khilaf.
5. Siling makmal bocor, bilalah mahu siap baiki, udah lama hamba menunggu, hamba sayang makmal tu. Dengar2 masalah bajet, biasalah hujung tahun.
Sekian.

8 comments:

成人網站 said...

視訊做愛情人網
線上21點
手機撥打一對一視訊辣妹
a片女優激情視訊
男女交友聊天室
免費內衣清涼秀
線上老虎機
美女
貼身性感

網路校園美女寫真 said...

成人交友聊天室
免費手遊
線上麻將
台灣美女寫真集圖片館
賭博大獎
免費18免費成人影城 戲
尋夢園聊天室
色文約炮
視訊交友配對網

周轉 said...

車貸搞懂的5件事情
各銀行車貸主力商品
銀行汽車貸款搶超跑
車貸專線
銀行中古購車貸款
銀行車貸
車種不限保證好借‎
汽車增貸
汽車高利換低息‎

勝樺工作室 said...

幸運博彩
情色男女視訊影音網
德州撲克遊戲
美腿
免費辣妹影音視訊聊天網
中部人聊天室
hi5
a片寫真
賣淫貼圖區

面具 said...

銀行汽車貸款合法委託辦理
車貸增貸試算
汽車24小時迅速撥款‎
女人低利貸款
中古好車貸
銀行房貸
汽車貸款中增貸
低利信貸專案
二胎車貸憑行照即可辦

酷企鵝 said...

色hilive
美女情人視訊網
美女圖3d
學生集體性派對
網路主播影音視訊秀
視訊正妹美眉
線上博彩遊戲
亂倫a漫
性感影片

視訊聊天室 said...

85cc成人片
線上免費看a片
台灣美女寫真集圖片館
通博歐博百家
真人荷官
視訊色妹妹
免費賽車美女寫真
龍筋保養油壓舒壓按摩
推薦紅利

酷企鵝 said...

色熟女交友聯誼
愛情小說
現金板
免費av1688影音娛樂網
視訊色妹妹
成人影音
淫女交流
通博歐博百家
色a片免費看