luahan rasa

Monday, April 21, 2008

bismillahirrahmanirrahim,.
assalamua'laikum.

insya allah hari kamis nie hari terakhir imtihan.
rasa bosan menguasai diri.sebab x de benda nak wat.baca notes untuk oral health,lps asar tak bace dah...malam smalm gi bilik kwn tnye die ade novel best x?naseb baik ade novel best,huhu,dah la die ade exam esoknye..kacau betul aku nih..hehe....




kelas 5 az-zarqali 2004

nama samaran,dari kiri(ats skali):batin,anuar faiz,jabbar,ayam,hakim,matpeng,quyyum,ka,zayid

2nd line-azrul,khair,zizi,wahid,ain,qis,uzair,akalil,pirdaus

3rd-jaon,wan,fiza,alin,ita,yana,husna,wani rahmat,yana

4th-solehah,fiza,mhaini.

kerana ilmu kita bertemu,

kerana perkenalan ukhuwah terjalin,

kerana cita-cita perpisahan terjadi,dan kerana persahabatan lillahi ia akan berkekalan dan diredhaiNYA.

menggamit memori lalu,sekolah vs universiti-

6 pagi -sekolah-peratusan dah bangun pagi agak tinggi,selalunya akn bangun awal wak2 mula2 buka cuti mungkin sebab hmesick dan x penat,semgt untuk berubah masih menebal,solat subuh wajib jemaah.selalu x ngantuk(fresh) pas2 bleh bace aq atau al-ma'thurat..

universiti-peratusan menurun dengan mendadak,liat benor nak bangun wpun kat sek guna jam loceng je..tp boleh bangun,kat uni. guna henpon,asal alarm bunyi tekan ,pastu tido balik.susahnye nak bgn awal,g masjid..lps solat tido balik..



7 pagi-sekolah-sarapan kat dewan makan(dm),pastu g perhimpunan pagi,bdk f5 slalu lmbt sebab khusyuk studi wpun klas dkt ngan dataran..hehe
universiti-sarapan lagi lambat,kdg2 x sempat .kadang2,pegi lecture 5 minit sblm klas stat ..



waktu rehat-sekolah-gi dm atau kantin atau x makan sbb x lapau wpun blajar steret tanpa henti
universiti-belajar sikit pun da lapar,lecturer terlebih masa sikit ,masing2 gelisah dan tgk jam.lps mkn ,ade lecture ,pastu tersengguk2 ..



2 petang-sekolah-solat jemaah zuhur
universiti-selalunya solat sendiri.



3 petang-sekolah-prep petang--masa untuk buat keje rumah,atau studi math,kdg2 "ter"tido kat meja,ramai je camni dlm kelas ...hehehe...

universiti-lab atau kelas,klu tak de, duk kat bilik ,dugaan sungguh ,tido kat katil terus klu ngantuk...sedar2 dah asar..



5 petang-sekolah--wajib turun riadah ex.klas peperiksaan,jln2 je,malas nak jogging,klu geng ajak bru jogging..
universiti---duk bilik,jrg jogging,x mau jogging,jln2 ,tgk tv...



maghrib- sekolah--makan kat dm,persiap diri untuk solat maghrib,masing2 berebut bilik air,letak bekas toiletteries dpn pintu shower(bks toiletteries atau baldi beratur)hehehe....solat jemaah pastu setiap malam aktvti berbeza--x igt sangat---tamrin,tafsir,ceramah,bc yaasin,syukbah penerbitan,usrah,tpi wak2 f5 prep lepas maghrib..bce aq jer ramai2..sedey ..

universiti-blk air byk kosong..solat jemaah kat masjid klu mandi awal2..kat masjid x de tazkirah ant. maghrib isyak kecuali bbrpa kali dlm seminggu.



lepas isyak- sekolah--prep :masa untuk studi kat kelas,lepas prep balik bilik,p koop beli jajan ,bace al-mulk ramai2...slalunya jarang stayup..

universiti---- den studi kat bilik jo....tdo slalu lambat...esp.klu kena wat lab report & buat last minute..



hujung minggu-sekolah---ade gotong -royong,prep pagi sabtu ,outing,naik bas labu yg drebar die mcm terlepas pluang racing kat sepang..laju ,ngan bas macam tin sardin berkarat..

universiti--peratusan duk kat rumah tinggi bebanding kat sek.dulu,jauh bebenor rumoh den......

walau dimana kita berada,kita tetap pandang bulan yang sama ,^0^

sahabatku,
wpun dimana berada,
jagalah agamumu,
jagalah adabmu,
jagalah pergaulan mu dgn orang "asing",
jagalah aurat mu,
jagalah imanmu,
jagalah ilmu agamamu,
dan berjaga-jagalah..

wassalam..



























3 comments:

khoir said...

Assalamu'alaikum adikku =).
Alhamdulillah, dah abis imtihan ye.
Seronok koni baca entry sekolah vs universiti ni.Emm.. betul apa yang adik tuliskan.Koni yang dah 'tua' kat universiti ni pun sering teringat kenangan kat sekolah dulu.Waktu peraturan menyekat diri dari buang masa,waktu impian tinggi menggunung untuk jadi yang terbaik.Dah sampai kat universiti ni, sering tertanya2 pada diri,kemana hilangnya diriku yang dulu? Well, we are here now.Perjuangan hidup harus diteruskan kerana ini adalah kesempatan yang Allah bagi untuk kita cari bekal kebaikan. Jadi,sm2 manfaatkan masa yang masih ada.Menjadi hambaNya yang lebih baik!InsyaAllah =)

Laila said...

mohaini.
terharu. hu~
terima kasih untuk nasihat-nasihat di akhir perenggan.

yang penting, bukan lah berapa lama masa kita di sana, tetapi apa yang kita dapat.

sayang, yang baik jika kita tinggalkan.

muhayniey said...

jazakallahu khair..

u kak oni..u nasihat itu.
u wan...sama2 ingatkan u kebaikan diri dan generasi akn dtg.....moga sentiasa insafi diri ini..;)